Jdi na obsah Jdi na menu
 


5. 2. 2011

rok 2010

vanochvezda.jpg

 

Jarmark a zabíjačka

Ve spolupráci s městysem Nový Hrozenkov jsme uspořádali v neděli 19. prosince v našípc180016.jpg zbrojnici předvánoční jarmark se zabíjačkou. Už v sobotu se sešli naši někteří pilní členové, aby pod vedením Jiřího Čaníka připravili jelítka, jitrnice, tlačenky, ovárek a další pochutiny, které k zabíjačce patří.  Vše chutnalo skvěle, o čemž svědčí i to, že se druhý den na jarmarku po zabíjačce jen zaprášilo. Venku mrzlo až praštělo, takže mnoho návštěvníků jarmarku  si dalo s povděkem na zahřátí svařáček, nebo se mohlo ohřát v sále zbrojnice a při tom si užít ukázky tradičních valašských řemesel, nebo si koupit nějaký malý vánoční dárek.  Foto zde

 

 

  Ukončení sezóny

V sobotu 13. listopadu se konalo v hasičské zbrojnici rozloučení se sezónou 2010. Foto zde

 

Požár v Halenkově

 V pátek 29. října byla naše jednotka  kolem sedmé hodiny ranní povolána k požáru střechy rodinného domu v Halenkově. Vyjeli jsme dvěma zásahovými vozidly Tatra 148 Cas a Avia 30. ObrazekNa místě už zasahovali dobrovolní hasiči z Halenkova a vzápětí je posílili profesionálové ze Vsetína. Požár se rozšířil v dřevěné konstrukci pod plechovou rovnou střechou. Bylo potřeba odstranit plech z poloviny střechy a plameny dostat pod kontrolu. Pohotovým zásahem se podařilo uchránit část střechy.  Práci hasičům usnadnilo lešení kolem domu, které majitelé využívali k opravě fasády. V dýchacích přístrojích zasahovali Zdeněk Kysučan ml. a Jan Šulák. Tatru řídil P.T. a Avii Tygr. Dále pomáhali Karel Čaník, Radek Stupka, Kuba Lušovský, Pavel Duník a Martin Čaník.  

Fota Luboš Janota SDH Halenkov zde. 

 

 Námětové cvičení v Jasenné

 9. října byla naše jednotka pozvána dobrovolnými hasiči z Jasenné k námětovému cvičení, které mělo prověřit taktický postup v případě požáru   v méně dostupných lesních porostech a chatových usedlostech. Cvičení bylo zaměřeno hlavně na dálkovou dopravu vody. Fota zde.

 

Obrazek

 

 Taktické cvičení okrsku č.6

 8. října se v prostorách areálu skláren v Karolince konalo taktické cvičení hasičských jednotek našeho okrsku. Součástí cvičení byla záchrana zraněné osoby. Organizaci celé akce vzali na svá bedra karolinští hasiči, kteří zajistili také pohoštění ve své zbrojnici. Fota zde 

Obrazek

 

Hasičská neděle

 28. srpna jsme se zúčastnili Hasičské neděle, která se konala v Rožnově pod Radhoštěm. Sešlo se zde na 400 uniformovaných hasičů ze všech koutů našeho okresu. Po mši svaté položili hasiči věnec k soše sv. Floriánka na rožnovském  náměstí a po projevu čelních představitelů OSH a pozvaných hostů se odebral průvod doprovázený technikou do bran Valašského muzea v přírodě. Tady jsme zhlédli ukázky z činnosti mladých hasičů, seznámili se s technikou od těch nejstarších kousků až po tu nejmodernější. Profíci z Valmezu slaňovali z plošiny, k nahlédnutí byl nafukovací kontejner pro případ chemické havárie a spoustu dalších zajímavých věcí. Největší úspěch skliděla ukázka hašení. K fojtsví, kde vypukl požár, se sjeli hasiči z nejstarších dob, kteří zdolávali oheň berlovkami, a postupně najížděla novější a novější technika, až se předvedla rychlá zásahová vozidla současnosti. Fotky zde

 

 

Obrazek

 

Fotbalové utkání

 V sobotu 14. srpna nás halenkovští hasiči pozvali na fotbalový zápas, který se hrál na hřišti TJ Tatran v Halenkově. Naše mužstvo se utkalo s hasiči ze Štiavniku, Halenkova a také s halenkovskými myslivci. Naši borci dali do hry všecko, moc se snažili, ale byla na nich znát únava, jelikož se z pátka na sobotu zúčastnili noční soutěže v požárním útoku na Bystřičce. Startovali kolem druhé hodiny ráno, v době kdy silná bouřka zrovna vrcholila. Naše hasičky byly ovšem svěží a odpočinuté, takže své soupeřky z Halenkova snadno porazily.  Na rozdíl od svých mužských kolegů nepotřebovaly ani kopačky, běhaly bosé  a za úspěch považujeme, že si žádná nezkopla palec :-) Fotky zde

 

 

Obrazek

 

Huslenská šedesátka

 31. července měli premiéru někteří z našich mladých hasičů. Na své první soutěži se rozhodně neztratili. V kategorii "přípravka" běhali Adélka Kopecká a Matěj Koňařík, kteříObrazek obsadili pěkné 9. a 10. místo, když za sebou nechali ještě 4 soupeře. V mladších žácích byl z našich nejlepší Matěj Valíček (11. místo), v této kategorii soutěžili také Robert Juřica a Lukáš Zapalač.  Každý měl dva pokusy a většina ze závodníků se dokázala při tom druhém ještě o něco zlepšit. Všem blahopřejeme a přejeme hodně úspěchů v dalších soutěžích.

 

 Oslavy 115. výročí založení sboru

 V sobotu 7. srpna se v Lidovém domě uskutečnily oslavy 115. výročí založení našeho sboru. Slavnostní atmosféru navodil budíček místní dechové kapely. Starostka  Jana Kysučanová přednesla zprávu týkající se historie sboru a činností, jimiž se naši hasiči zabývají. Z rukou náměstka starosty OSH Jaroslava Šuly obdržel náš sbor medaili sv. Floriána. Odpolední program odstartovala ukázka požárního útoku mladých hasičů pod vedením Luboše Oravce a poté předvedli hasiči z Halenkova a Karolinky likvidaci požáru hořícího auta.  Volná zábava s diskotékou pokračovala až do nočních hodin.  Fotky zde.

 

 

Obrazek

 

Soutěž v Tísňavách

 

ObrazekV červenci se družstvo našich mužů zúčastnilo soutěže ve Velkých Karlovicích -

Tísňavách. Počasí právě nepřálo, ale i tak byly k vidění hezké výkony. Fotky zde.

 

 

 

 

Hasičská zbrojnice si oblékla nový kabát

 

U příležitosti dokončení rekonstrukce naší zbrojnice se konala malá oslava, na níž přijali účast hosté z okolních sborů, představitelé městyse a také poslanec Parlamentu ČR Ing. František Novosad. Právě díky němu jsme získali dotaci na opravu střechy. Další peníze uvolnil městys ze svého rozpočtu, aby mohla být při jednom lešení opravena i fasáda. No a jako třešinka na dortu se chystá ještě velká osvětlená cedule s nápisem Hasičský dům, kterou připraví malířka Jitka Šarmanová. Jak panu poslanci, tak městysu patří velký dík. Obrazek

 

 

 

 

 

 

 

 

Cvičení složek IZS na Kohútce

V pátek 19. března se sjeli na horský hotel Permoník zástupci profesionálních i dobrovolných hasičů, policistů, zdravotníků i horské služby, aby se tu zúčastnili prezentace mezinárodního projektu Javorníky - ochrana a bezpečí bez hranic. V sobotu pak byl zahájen nácvik záchranné akce, která měla za úkol prověřit provázanost jednotlivých složek integrovaného záchranného systému a také vyzkoušet novou techniku, kterou si halenkovští hasiči pořídili v rámci projektu. Námětem cvičení bylo pátrání po dvou pohřešovaných osobách, které se při procházce ztratily v okolí Kohútky. Muž i žena byli nalezení, ošetřeni a pomocí techniky transportováni k zasahujícímu vozu zdravotnické záchranné služby. Celé akce se zúčastnily přední osobnosti Zlínského kraje v čele s hejtmanem ZL kraje Mišákem, jeho náměstkem Ondrušem, starostkou Vsetína Othovou, poslancem Novosadem. Nechyběli ani starostové Halenkova, Nového Hrozenkova, Karolinky a Velkých Karlovic.

 

 

Dětský maškarní karneval

27. ledna 2010 uspořádal náš sbor tradiční dětský maškarní karneval. Okolo jedné hodiny se do Lidového domu začalo sjíždět spoustu malých podivných tvorečků - divoženkami a skřítky počínaje, princeznami konče. Místa v sále byla do posledního zaplněna a maškarní víření mohlo začít. Takt letošnímu reji masek udával Luboš Oravec, který dokázal zaujmout nejen děti, ale i dospělé.

Děti řádily při hudbě, kterou pro ně vybíral Jirka Buček, a o přestávkách soutěžily o sladkosti v soutěžích, které pro ně připravoval Luboš. Tomu se podařilo dokonce zapojit i některé rodiče. A tak maminky skákaly v pytlích kolem kuželů a tatínci měli také zajímavý úkol.

Nejlepší masky vyhrály dort a ostatní si mohli koupit lístek do tomboly, kde na ně čekal třeba fotoaparát, DVD nebo mobil. Tombola byla letos bohatá, za což můžeme poděkovat sponzorům, kteří na naše nejmenší nezapomněli.

 

 

Nehoda na Břežité

První lednový týden se zahalilo Horní Vsacko do bílé tmy. Místy napadlo až 20 cm nového sněhu. Vzápětí však přišla obleva a po ní lehký mrazík, který nadělal starosti hlavně motoristům. Své o tom ví i řidič zelené octávie, který se při úhybném manévru nedaleko autobusové zastávky v Břežité dostal mimo vozovku a skončil v ledové Bečvě. Vozidlo se naštěstí nepřevrátilo na střechu a řidič vyvázl bez zranění. Auto vyprošťovali dobrovolní hasiči z Halenkova, kteří si museli na pomoc přizvat automobilový jeřáb.

 

Obrazek